In activitatea mea am vazut atat de multe situatii incat iti pot spune si tie care sunt lucrurile la care trebuie sa fii atent atunci cand vizionezi o locuinta, dar si atunci cand te hotarasti sa semnezi contracul de vanzare.
LA VIZIONARE:
In primul rand asigura-te ca informatiile promovate in anuntul de prezentare sunt conforme cu realitate. De exemplu, verifica suprafata utila reala, fara balcon.
Intreaba care este Anul constructiei si ce materialele s-au folosit pt constructie. Garantat vei gasi diferente intre locuintele noi si cele vechi.
In momentul in care vizitezi locuinta verifica peretii din spatele mobilierului. Daca nu sunt urme de egrasie sau mucegai, totul este ok…dar daca descoperi astfel de urme, trebuie sa afli care este sursa. Nu intodeauna problema vine din exterior sau de la fundatia cladirii ci chiar si din interior: din cauza gradului ridicat de umiditate provocat de diferiti factori.
Consulta Facturile la utilitati din perioada iernii. Astfel poti afla ce eficienta termica are cladirea, si mai ales daca este sau nu izolata termic. Bate in pereti sa vezi daca sunt placati cu polistiren sau rigips. Nu este recomandat ca izolatia termica sa fie facuta pe interior.
Vechimea centralei termice dar si a instalatiilor termice, sanitare si electrice, pentru ca altfel s-ar putea nu doar sa te coste destul de mult, dar si sa-ti creeze un disconfort destul de mare cand vei renova.
Vecinii. La inceput mi-a fost greu sa cred ca cineva alege sa se mute din cauza vecinilor, dar am cunoscut proprietari care si-au vandut casa din acest motiv…au dorit sa scape de ei.
Fa o vizita in zona respectiva si pe timp de noapte, mai ales daca este un proiect rezidential nou…ziua totul arata bine. Dar pe intuneric?
Traficul – aglomeratia, poluarea fonica si facilitatile aflate in zona (transport in comun, magazine, institutii de invatamant, locuri de joaca, dar si altele…).
Orientarea cardinala a locuintei…cred ca e destul de neplacut ca pe parcursul zilei sa te bucuri doar de o ora sau doua ore de soare si in rest doar umbra.
PENTRU CONTRACTUL DE VANZARE:
Asigura-te ca inainte de a discuta despre actele imobilului, stai de vorba cu proprietarul locuintei sau cu un mandatar al proprietarului…acesta poate fi chiar si agentul imobiliar.
Poti cere acestuia sa-ti prezinte un extras de carte funciara al proprietatii din care sa rezulte daca sunt interdictii de instrainare sau daca mai sunt si alti proprietary pe acea locuinta.
In cazul in care locuinta are o ipoteca in favoarea bancii, nu este absolut nicio problema atata timp cat banca elibereaza un acord de vanzare.
Proprietarul este obligat prin lege sa promoveze clasa energetica a proprietatii…asa ca poti cere si un certificate de performanta energetica.
Asigura-te ca inainte de a ajunge in fata unui notar public, v-ati inteles asupra pretului, a modului si a termenelor de plata (daca plata se face cash sau cu credit si in cat timp se achita pretul), a perioadei de eliberare, si a monedei in care se face plata
Daca in pretul apartamentului intra si alte bunuri (gen mobilier, electrocasnice sau alte lucruri), faceti impreuna cu proprietarul un inventar scris pe care il prezentati notarului public pentru a fi mentionat atat in anteconttractul de vanzare cat si in contractul final.
Orice intelegere pe care o vei face cu proprietarul este bine sa fie si scrisa pentru ca altfel nu exista…stiu, suntem oameni de incredere, dar vezi tu…mai si uitam. Unii intentionat iar altii neintentionat.
Totusi, daca nu ai experienta in acest domeniu, iti recomand sa consulti un notar public sau chiar un agent imobiliar pentru ca are experienta in acest domeniu.
Nu uita ca poti beneficia de consiliere gratuita din partea mea…asa ca nu ezita sa ma contactezi.
Ionel Oglan – consilier imobiliar
Tel: 0746965864
ionel@oglanimobiliare.ro