fbpx

DE CE AGENTIE IMOBILIARA !?

Poti in Romania sa vinzi sau sa cumperi o proprietate imobiliara fara ajutorul unei agentii imobiliare? Unii pot,altii nu pot, iar altii…nu vor.

Majoritatea pot si sunt aceia care incearca sa se descurce singuri: fotografiaza imobilul, incarca aceste fotografii pe unul sau mai multe site-uri de specialitate, fac o descriere, publica anuntul si asteapta sa fie contactati. Nu este absolut nimic gresit in asta…doar ca, se poate mai mult decat atat si mai bine.

Exista si clienti care nu pot…de exemplu cei in varsta si singuri care nu au niciun ajutor. Iti dai seama ca nu doar promovarea proprietatii este o problema pentru acestia dar si pregatirea actelor pentru vanzare, evaluarea proprietatii, primirea unor persoane straine in casa, negocierea pretului si a conditiilor de vanzare sau inchiderea tranzactiei prin semnarea contractului si incasarea pretului.

Alti clienti care nu pot vinde singuri sunt cei care sunt stabiliti in afara tarii si au nevoie de ajutor: au nevoie de evaluare, de promovare, vizitele cu posibilii cumparatori, pregatirea actelor si inchiderea tranzactiei cu succes.

Dar ce zici de cei care nu vor sa vanda singuri? Da, exista si astfel de clienti iar numarul acestora este in crestere. Cine sunt acestia? Sunt cei care nu au timp sa se dedice 100% si isi dau seama ca pot avea parte de un esec. Sau cei care admit ca nu se pricep ei chiar la toate si apeleaza la serviciile unor profesionisti, transferand toata presiunea pe umerii unei agentii imobiliare.

Nu stiu care este alegerea ta, dar inainte de a refuza colaborarea cu o agentie imobiliara, te sfatuiesc sa studiezi macar oferta lor…sunt sanse foarte mari sa ai o surpriza placuta sau sa nu stii ce beneficii poti refuza.

Care sunt avantajele sau beneficiile de care te poti bucura intr-o colaborare cu o agentie imobiliara?

In primul rand, inainte de inceperea procesului de vanzare sau cumparare beneficiezi de consultanta imobiliara iar tot parcursul vanzarii este monitorizat de un specialist in domeniu.

Toata costurile legate de promovare sunt gratuite pentru tine. Si mai mult decat atat, agentii imobiliari stiu ce trebuie sa faca pentru ca proprietatea ta sa fie foarte vizibila pe piata imobiliara.

In momentul in care observi ca tranzactia nu merge, agentul imobiliar iti poate spune care sunt motivele insuccesului si totodata poate veni cu solutii practice pentru deblocare. Blocaje pot aparea nu doar din cauza pretului ci si din cauza altor conditii de vanzare…ei bine, agentul imobiliar are proceduri clare care duc la inchiderea tranzactiei.  Atat de multe discutii tensionate am aplanat intre vanzator si cumparator. Ce faci cand cumparatorul se supara si-ti spune in fata notarului “Nu mai vreau sa cumpar” sau vanzatorul sa-ti spuna “nu mai vreau sa vand”. Cine rezolva problema?

Agentul imobiliar te poate ajuta sa eviti anumite capcane venite din partea clientului tau sau chiar sa eviti anumite greseli pe care le poti comite singur. Nu de putine ori clientul meu mi-a spus: “Ionel, la asta nu m-am gandit, sau Ionel, daca nu erai tu faceam o prostie.”

Probabil te gandesti ca va trebui sa platesti un comision agentiei imobiliare daca vei vinde sau vei cumpara prin ei. Cunosc multe cazuri in care vanzatorul a pierdut mai mult decat un comision oferit agentului sau cazuri in care cumparatorul a pierdut o proprietate foarte buna pt ca nu dorea cu agentie imobiliara…cu toate ca pentru el comisionul era zero.

Hai sa te intreb ceva: ce crezi ca se poate intampla cel mai rau daca vei colabora cu o agentie imobiliara? Nu stiu care este raspunsul tau, cu toate ca banuiesc, dar daca ma contactezi iti spun ce poti pierde daca nu vom colabora (Timp, Bani, O tranzactie f buna pt tine). Inainte de a lua o decizie, stabileste o intalnire cu un agent si convinge-te singur daca merita sau nu.

Sper ca vei face cea mai buna alegere. Succes!

Ionel Oglan – consilier imobiliar

Tel: 0746.965.864

Email: ionel@oglanimobiliare.ro

Compară proprietăți

Comparaţie