fbpx

Cum îți alegi locuința?

Ce sa cumpar? Apartament sau casa? 2 sau 3 camere? Nou sau vechi? Ce suprafata? In ce zona?

Acestea pot fi doar o parte din multitudinea de intrebari ale unui viitor cumparator de locuinta. Cum sa faca cea mai buna alegere?

Inainte de toate trebuie sa iti stabilesti foarte clar cele mai importante criterii in functie de care iti vei alege locuinta iar pentru asta trebuie să te cunoști foarte bine nevoile tale si ale familiei: tipul locuintei, zona, etaj, numar de camere, suprafata, pret, etc…

Care sunt lucrurile lucrurile cele mai importante pentru tine si care sunt acele lucruri mai putin importante?

Totodata trebuie sa stii foarte bine si ce anume excluzi la viitoarea locuinta…poate nu-ti doresti ca living-ul sa fie open-space cu bucataria, sau baia sa nu aiba geam.

 Dar, atentie…in alegerea pe care o vei face trebuie sa tii cont de factorul cheie, si anume…banii. Multi incep aceasta cautare cu vise indraznete, vor foarte mult de la viitoarea locuinta, dar pe parcurs incep sa cunoasca piata iar bugetul disponibil le mai taie din acest vis.

Lista cu cerintele celor mai multi cumparatori  este destul de mare, dar incet incet, dupa cateva vizionari isi dau seama ca este destul de greu sa gaseasca acea locuinta care sa indeplineasca toate cerintele. Si atunci apare intrebarea: la ce anume vei renunta? Maresti bugetul? Renunti la zona? Cumperi o locuinta mai mica? Accepti alt etaj? Cred ca ai inteles ideea.

Fa o lista cu 3 pana la 5 caracteristici principale la care nu vei renunta si o lista cu alte lucruri pe care le doresti dar care nu sunt atat de importante. Lasa si o rezerva, ca in timp, prima lista sa fie modificata. De exemplu: Prima lista poate fi asa:

·       Apartament 3 camere

·       Suprafata minima 75 mp

·       Etaj 1

·       Zona centrala

·       Buget 80 – 100.000 euro.

Poti modifica in timp aceasta lista in dreptul pretului, sa fi nevoit sa cresti la 110.000 euro, sau sa accepti o suprafata utila mai mica.

Lista a 2-a:

·       Orintare spre Sud

·       Sa detina pivnita

·       Sa fie renovat

·       Sa detina loc de parcare pe acte

·       Cladire dotata cu lift

·       Transport in comun in apropiere

·       Imobil nou

·       Etc…

Sfatul meu este ca atunci cand vei stabili cele mai importante criterii de care vei tine cont in alegerea locuintei sa stii pentru cati ani vei face aceasta achizitie si cum crezi ca va arata viata ta peste 5 sau 10 ani. Cunosc multe cazuri de clienti, singuri sau cuplu care au ales sa cumpere o garsoniera sau apartament de 2 camere apeland la un credit ipotecar. Dupa aproximativ 3-4 ani  si-au dat seama ca locuinta respectiva este prea mica, pentru ca familia s-a marit.

In colaborarea cu o clienta, pe nume Monica, dupa cateva vizionari aceasta imi spune: “Ionel, nu stiu ce sa aleg. Tu ce ai alege in locul meu?” Si i-am spus asa: “Monica, suntem diferiti iar stilul meu de viata si nevoile mele sunt diferite fata de ale tale.” Dar, dupa cateva intrebari cheie am ajutat-o pe Monica sa faca alegerea cea mai buna.

Daca esti in impas si nu stii ce alegere sa faci, da un semn si voi incerca sa te ajut. Nu uita: consilierea din partea mea este gratuita.

Ionel Oglan – consilier imobiliar

Email: ionel@oglanimobiliare.ro

Tel: 0746.965.864

Compară proprietăți

Comparaţie