fbpx

CHIRIE SAU RATA LA BANCA ?

Acest subiect a dat nastere multor discutii aprinse, majoritatea dintre ele contradictorii. Chirie sau rata? Ce sa aleg?

Ei bine, raspunsul corect poate fi oricare dintre cele 2 variante in functie de anumite criterii…de exemplu: pentru tine chiria poate fi varianta buna iar pentru mine rata la banca. Alegerea corecta este data de stilul tau de viata si de planurile pe care le ai in urmatorii ani. Dar mai intai, ca sa ma intelegi mai bine as dori sa-ti prezint avantajele si dezavantajele celor 2 variante:

Sa incepem cu chiria:

–        Nu ai nevoie de un buget mare ca sa inchiriezi (chiria lunara plus garantia).

–        Primesti locuinta mobilata si utilata, deci nu vei avea costuri pentru amenajarea acesteia.

–        Libertatea de a te muta destul de usor in alta zona sau localitate.

–        In cazul incapacitatii de plata, poti renunta la chirie si sa gasesti o alta varianta mai ieftina sa de ce nu, gratuita (la parinti).

–        In schimb, trebuie sa stii ca ai si dezavantaje: nu poti face modificari fara acordul proprietarului. Oricand te poti astepta sa fi anuntat ca trebuie sa-ti gasesti alta chirie. Nu este locuinta ta, iar dupa mai multi ani de plata nu te alegi cu nimic pentru ca banii achitati pe chirie nu sunt investitie.

Sa continuam cu rata:

–        Ai sentimentul acela de proprietar chiar daca ai de platit rate poate chiar si 30 de ani.

–        Stii ca la sfarsitul perioadei de achitat rate, te alegi cu ceva si o poti considera investitie.

–        Poti aduce ce imbunatatiri doresti si nu mai stai cu teama ca trebuie sa ceri acordul proprietarului.

–        Dar sa nu omitem ca lunar vei avea obligatia de a achita bancii o rata si pana la inchiderea creditului vei trai cu acest stres.

–        Daca doresti sa te muti intr-o locuinta mai mare sau in alta localitate, in cazul in care doresti sa-ti vinzi locuinta, va fi mai greu. Daca te gandesti ca iti vei inchiria locuinta pentru care platesti rate, trebuie sa stii ca acest lucru il poti face doar cu acordul bancii.

Deci, daca doresti sa stii care este varianta cea mai buna pentru tine, analizeaza bine stilul tau de viata si gandeste-te unde vrei sa fii peste 5-10 sau chiar 20 de ani. Daca esti o persoana careia ii place sa schimbe des localitatea de domiciliu sau chiar tara, poate chiria este o varianta buna.

Dar daca esti genul de persoana careia ii place sa fie statornic, sa nu depida de alte persoane, sa ramana in acelasi loc si sa-si intemeieze o familie, probabil ca varianta de rata este cea mai buna alegere.

Daca te intereseaza un calcul financiar, iti pot spune ca in ultimii ani rata la banca a fost mai mica decat chiria…asta inseamna ca este mai ieftin sa achiti rata decat chiria. Plus ca rata o vei plati maxim 30 de ani pe cand chiria, toata viata. Da, “dar daca nu mai pot plati rata, banca ma da afara din locuinta”. Asa este, dar proprietarul ce crezi ca va face daca nu ii platesti ?

Sper ca aceste informatii iti vor fi de folos si vei face cea mai buna alegere. Daca totusi ai nevoie de consiliere in domeniul imobiliar, nu ezita sa ma contactezi…te voi ajuta bucuros.

Ionel Oglan – consilier imobiliar

Email: ionel@oglanimobiliare.ro

Tel: 0746.965.864

Compare listings

Comparaţie