Nu am intalnit nicio persoana pana in prezent aflata in cautarea unei locuinte si care sa nu stie ce anume doreste: ce tip de locuinta, in ce zona, sa nu cunoasca bugetul alocat sau alte conditii de achizitie.Vrei sa stii care sunt cele mai intalnite criterii care stau la baza alegerii unei locuinte?
Mai jos ai cele mai importante 5 criterii intalnite la persoanele aflate in cautarea unei locuinte:
Pretul: Este de inteles ca pe primul loc in in clasamentul criteriilor de alegere a unei locuinte se afla pretul, pentru ca in functie de acesta iti poti planifica achizitia. Oricat de mult ti-ai dori de la viitoare locuinta, pretul cel care iti spune limita maxima in care te incadrezi. De aceea, inainte de a incepe sa vizionezi locuinte, analizeaza care este bugetul tau indiferent de modalitatea de plata. Daca doresti sa apelezi la un credit bancar, recomandam ca inainte de toate sa stai de vorba cu un consultant bancar pentru a cere o analiza financiara.
Zona: O da, ‘’zona’’ merge aproape brat la brat cu ‘’pretul’’ in topul criteriilor pentru ca majoritatea cumparatorilor isi doresc sa locuiasca intr-o zona bine cotata care sa ofere multiple facilitati. Ca sa nu mai spunem si de faptul ca multi cumparatori sunt influentati si de trendul pietei in materie de zona. Pentru unii zona buna inseamna cat mai aproape de centru cu cat mai multe facilitati si cat mai aglomerata, iar pentru altii inseamna cat mai linistita si cat mai putin aglomerata. Acum, depinde ce inseamna zona buna in viziunea ta si daca te lasi sau nu influentat de piata care stabileste cele mai bune zone dintr-o localitate.
Etajul: Are rost sa mai intreb ce ai alege intre parter, etajul 1 sau etajul 4 intr-un bloc de 4 etaje fara lift? Majoritatea ar alege clar etajul 1. Dar asta nu inseamna ca parterul sau etajul 4 nu se vand. Ba da, dar de obicei cu 5%-10% mai ieftin decat etajele intermediare. Motivele sunt: lipsa liftului sau daca se strica liftul, parterul este mai friguros (nu intodeauna), daca vine un cutremur, sau intra hotii pe geam (eu stiu ca intra pe usa), etc… Stiai ca in multe tari dezvoltate si chiar in unele orase din Romania, etajele inferioare se vand mai greu? Care sunt avantajele etajelor superioare? Mai multa lumina, mai multa intimitate, mai putin praf, mai putina galagie, alta priveliste si…in caz de cutremur cazi pe “moale” (glumesc).
Suprafata: Cu cat mai mare, cu atat mai bine in cele mai multe cazuri si daca mai exista si spatii de depozitare este excelent. Spatiul generos raporat la numarul de persoane este echivalentul unui confort ridicat. Bineinteles, cu cat suprafata utila creste cu atat si pretul de vanzare este mai mare dar si costurile de intretinere ulterioare. Apropo, a nu se confunda suprafata utila cu suprafata construita. Pont: atunci cand vei achizitiona o locuinta, asigura-te ca suprafata utila data de proprietar/agentul imobiliar este cea reala. Cum faci asta? Vezi in link-ul acesta:https://oglanimobiliare.ro/ai-grija-ce-cumperi/
Compartimentarea: In continuare compartimentarea decomandata (intrarea separata din hol in fiecare incapere si bucatarie separata) este in topul alegerilor cand este vorba de confort. Nu stiu cum este in alte tari, dar la noi exista: confort 1 decomandat sau semidecomandat, confort 2 semi-decomandat sau nedecomandat si confort 3 (stil vagon mai spun unii). Si aici sublinez faptul ca o compartimentare mai buna inseamna un pret mai mare. As sublinia totusi ca in ultimii ani compartimentarea tip open-space (living cu bucatarie) a csatigat tot mai mult teren.
IMPORTANT: Aceste informatii provin atat din analiza efectuata asupra criterilor cumparatorilor cat si din studiul unor statistici oficiale publicate de diferite site-uri de specialitate.
Ionel Oglan – consilier imobiliar
Email: ionel@oglanimobiliare.ro
Tel: 0746.965.864