Probabil intrebarea care a dat nastere celor mai multe discutii contradictorii: “aaaaa, vechi pentru ca cele noi sunt prost facute”…dar am avut si clienti care au raspuns invers.
Am asistat la multe dezbateri pe aceasta tema, insa am observat ca majoritatea raspunsurilor nu au avut suport tehnic ci doar pareri personale si din auzite.
Ca sa putem da un raspuns corect trebuie sa analizam blocurile vechi si noi din 2 puncte de vedere: facilitatile oferite si calitatea acestora.
Sa analizam facilitatile oferite:
– Putem admite ca blocurile vechi, datorita pozitionarii lor ofera in general mai multe facilitati decat blocurile noi care majoritatea sunt construite la periferia orasului…magazine alimentare, scoli, gradinite, transport in comun, centre medicale si lista poate continua. Asta nu inseamna ca nu exista blocuri noi care nu beneficiaza de aceste facilitati, dar numarul lor este mai scazut.
Iar acum urmeaza partea mai sensibila: CALITATEA.
Inainte de a pregati acest material am cautat si citit mai multe materiale si chiar am discutat personal cu un inginer constructor care a activat pe santiere din 3 cartiere din Sibiu.
Pentru a da un verdict in dreptul unui bloc daca este bun sau nu din punct de vedere al calitatii, trebuie sa cunoastem destul de bine detaliile tehnice: tipul de beton si fierul folosit, caramida, instalatiile termice, electrice si sanitare, tipul de izolatii si hidroizolatii folosite, clasa energetica, gradul de rezistenta la seisme si tehnologia folosita.
Cert este ca exista cateva diferente clare intre blocurile construite acum 30-50 de ani si cele de dupa anul 2000. In primul rand putem sublinia faptul ca normativele actuale sunt mai exigente. De exemplu, in anii 80 blocurile erau proiectate sa reziste la un cutremur de 7 grade pe scara Richter, iar cele de azi la 8 grade pentru ca sunt mai bine armate. Caramida folosita astazi este mai buna decat cea folosita acum 30 de ani. Atunci placa de beton era de aproximativ 13 cm + sapa iar acum minim 15 cm + sapa, zidurile exterioare sunt mai groase si mai bine izolate…la fel si zidurile comune intre apartamente. Cu alte cuvinte, materialele folosite azi sunt mai bune si rezistente decat cele folosite inainte de 89. Imi aduc aminte ca la un moment dat in timp ce locuiam intr-un bloc vechi la etajul 2, il auzeam pe vecinul meu cum sforaia.
Sa mai vedem si alte diferente:
BLOC NOU:
- Au garantie la materiale si manopera conform legislatiei in vigoare. Codul Civil și Legea10/1995 sunt doar două prevederi legale care reglementează aceste situații.
- Beneficiaza de asistenta tehnica din partea inginerilor si nicio placa de beton nu se toarna pana nu este verificat fierul beton. Totodata se iau analize pentru laborator din betonul folosit.
- Blocurile vechi sunt mult mai bine izolate termic decat cele vechi.
- Dupa predarea de la dezvoltator, umiditatea in apartamente este ridicata.
BLOC VECHI:
- La blocurile vechi, fatada, casa scarii, si lifturile sunt invechite si nu sunt prea atragatoare.
- Parcarile sunt o problema la blocurile vechi care nu au fost gandite pentru un numar atat de mare de masini…dar si la blocurile noi chiar daca fiecare apartament beneficiaza de un loc de parcare in multe cazuri acestea sunt insuficiente.
- Instalatiile de apa-canal dar si cele de electricitate sunt invechite iar inlocuirea lor implica costuri suplimentare.
- Perioada de viata data blocurilor construite in anii 60-70 a fost de 50 de ani. Dar intretinut bine, un astfel de bloc poate prezenta siguranta.
- In multe situatii beneficiaza de mai multe spatii verzi.
Specialistii sustin ca se construieste mai bine acum decat inainte de 89…bineinteles daca dezvoltatorul respecta toate normativele impuse de lege.
Am auzit de multe ori afirmatia: “Las’ ca stiu eu cum construiesc dezvoltatorii!’’. Sigur stii? Cunosti toate detaliile tehnice, ai facut o inspectie la toate proiectele noi sau doar ai auzit? Ai verificat cartea tehnica a imobilului? Daca ai descoperit un caz neplacut in dreptul unui dezvoltator, nu cred ca este corect sa-i bagam pe toti in aceeasi oala…la fel si in dreptul constructiilor vechi. S-au facut greseli atunci si se fac greseli si astazi.
Concluzia este ca poti gasi defecte si la blocurile noi dar si la cele vechi. Poti gasi avantaje sau dezavantaje de ambele parti. Eu ti-am dat doar cateva exemple…ai dreptul sa nu fi de acord cu mine si sa alegi ce locuinta doresti. Ai libertatea sa sa te informezi despre fiecare bloc in parte, despre istoria lui, despre materialele si tehnologia folosita…si de ce nu, sa ceri parerea unui inginer.
Ionel Oglan – consilier imobiliar
Email: ionel@oglanimobiliare.ro
Tel: 0746.965.864