fbpx

Ai grijă ce cumperi

Da, ai citit bine…ai grija ce cumperi! De ce spun asta? Pentru ca atunci cand esti in cautarea unei locuinte, probabil prima interactiune pe care o ai este cu anuntul promovat pe diverse canale. Sfatul meu este sa te asiguri ca ceea ce este promovat, se vinde si in realitate.

In mod special vreau sa fac referire la suprafata utila a locuintei pentru ca atunci cand cumperi o locuinta, pe langa numarul de camere, zona, etaj si confort, cumperi un spatiu. Din pacate, am observat ca foarte multe locuinte sunt promovate (intentionat sau neintentionat) cu o suprafata utila gresita…de obicei mai mare decat in realitate. Spun intentionat pentru ca am avut cazuri cand am demonstrat proprietarului ca suprafata utila este mai mica decat cea promovata, dar acesta s-a incapatanat sa promoveze o suprafata mai mare decat cea reala, ca de, da mai bine.

Totodata, daca discutam de o locuinta veche, iar suprafata este luata din contractul de vanzare-cumparare, mare grija pentru ca in acel contract de multe ori este trecuta suprafata construita, ceea ce este total diferit fata de suprafata utila.

Sfatul meu este sa te asiguri ca suprafata utila din anuntul de promovare este aceeasi cu realitatea. Cum poti face asta? Foarte simplu: poti cere proprietarului o schita a locuintei avizata de un topometrist sau arhitect (draga vanzatorule, este ieftin si rapid sa faci o schita pentru imobilul dorit). In cazul in care vanzatorul nu detine o schita, poti cere permisiunea sa masori locuinta (lungimea inmultit cu latimea fiecarei incaperi, dupa care le aduni si iti rezulta suprafata utila). Atentie: balconul nu intra la suprafata utila.

Care este riscul la care se expune vanzatorul daca promoveaza o suprafata mai mare decat cea reala ?

1. Sa pateasca cum au patit si altii: cumparatorul sa se ridice de pe scaun si sa plece de la notar, cand va descoperi adevarul. In certificatul fiscal pe care notarul il foloseste la semnarea contractului de vanzare, este mentionata suprafata locuintei.

2. Daca potentialul cumparator achizitioneaza locuinta cu credit imobiliar, evaluatorul va cere o schita a locuintei si exista riscul ca evaluarea sa fie respinsa.

3. Vanzatorul sa insele sau sa minta cumparatorul…ceea ce nu este in regula.

Pentru ca si noi ne-am lovit de aceste probleme, am luat decizia sa achizitionam pentru fiecare agent un telemetru (ruleta electronica) ca sa putem afla suprafata utila a locuintelor pe care le promovam pentru vanzare.

In cazul in care detii o locuinta pe care doresti sa o vinzi si nu stii care este suprafata utila si cat valoreaza, suna-ma si iti promit ca iti voi masura locuinta si iti voi face evaluarea gratuit.

Ionel Oglan – consilier imobiliar

Email: ionel@oglanimobiliare.ro

Tel:0746.965.864

Compare listings

Comparaţie